fbpx

Verschil boekhouder en accountant

Heb je hulp nodig bij je boekhouding? Wil je advies over een lening met je BV of een advies over je HRM beleid? Onze financieel deskundige kan je dan helpen. Wanneer kies je nu voor een boekhouder en wanneer past een accountant beter bij je?

Bereken je tarief Vraag info aan

Wanneer kies je nu voor een boekhouder en wanneer past een accountant beter bij je?
Het belangrijkste is uiteraard dat je een klik hebt met de financieel deskundige, maar er zijn zeker verschillen tussen de boekhouder en accountant.

Boekhouder is een vrij beroep, accountant niet

Iedereen kan zich boekhouder noemen. Je hoeft dus geen officiële opleiding voor boekhouder te volgen om je boekhouder te mogen noemen. Er zijn grote verschillen tussen boekhouders. De boekhouders bij Finovion zijn altijd HBO opgeleid, investeren in kennisonderhoud en hebben ruime ervaring met de administratieve verwerking. Accountant is een beschermde titel. Er zijn 2 soorten accountants: de AA – accountant en de RA – accountant. De titel AA – accountant krijg je wanneer je de HBO opleiding accountancy hebt afgerond en de praktijkstage AA succesvol hebt doorlopen. De titel RA- accountant mag je voeren als je de accountancy studie op de universiteit hebt afgerond.

Wat we voor je kunnen doen

Onze werkwijze

Download gratis MKB-boekje

Je bedrijf financieel gezond houden, hoe doe je dat?

Download

pdf-download

Accountant voor controle plichtige bedrijven

Voor hele grote bedrijven is het verplicht om met een accountant samen te werken. Als bedrijf ben je verplicht om een accountant in te schakelen als je bedrijf voldoet aan twee van de drie onderstaande voorwaarden:
1. Netto omzet van minimaal 12 miljoen euro
2. Minimaal 50 medewerkers
3. Balanstotaal van minimaal 6 miljoen
De meeste bedrijven in Nederland zijn dus niet verplicht om met een accountant te werken en kunnen zelf bepalen of zij een boekhouder of accountant inschakelen. Finovion heeft in haar netwerk ook accountants, die bevoegd zijn om een accountantsverklaring op te stellen.

Boekhouder is vaak goedkoper

Het uurtarief van een accountant ligt hoger dan het uurtarief van een boekhouder. Een accountant hanteert vaak uurtarieven van minimaal 100 euro per uur, terwijl de doorsnee boekhouder een tarief heeft tussen de 50 euro en 80 euro per uur. Heb je een accountant nodig, maar wil je toch niet de hoofdprijs betalen? Ons advies is dan om het voorwerk voor de jaarrekening door een boekhouder te laten doen en de controle van de jaarrekening door de accountant.

Veel gestelde vragen

MKB informatieaanvraag

Wil je weten wat je betaalt als je kiest voor de accountant of boekhouder bij Finovion? Vul dan onze informatieaanvraag in.

9.5/10 bekijk 245 reviews
  • Op dit formulier is onze privacyverklaring van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.