Partneralimentatie flink ingekort!

16 juli 2019

Met ingang van 2020 wordt de duur van de partneralimentatie flink ingekort tot maximaal de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Momenteel is dit nog 12 jaar. Het wetsvoorstel van 19 juni 2015 is op 21 mei jl. door de Eerste Kamer aangenomen.

Het maakt voor de duur van de partneralimentatie uit of u nog in 2019 wil scheiden of daarna, Op de nieuwe regel zijn drie uitzonderingen gemaakt:

  • Zijn kinderen uit het huwelijk geboren? Het recht op partneralimentatie stopt als het jongste kind 12 wordt.
  • Heeft het huwelijk minimaal 15 jaar geduurd en de alimentatiegerechtigde krijgt binnen tien jaar AOW? De alimentatie duurt minimaal tot aan de AOW-leeftijd.
  • Heeft het huwelijk minimaal 15 jaar geduurd en de alimentatiegerechtigde krijgt na tien jaar AOW? De alimentatie duurt maximaal 10 jaar als de ex-partners geboren zijn vóór 1970.

Dus: degene die alimentatie zal moeten betalen zal willen wachten tot 2020, terwijl de ontvanger van de alimentatie nog dit jaar de scheiding wil afronden. Let op: De rechter kan in voorkomende gevallen een andere alimentatieperiode toekennen. De ex- echtgenoten kunnen in onderling overleg daarvan afwijken.

Uw Finovion Adviseur brengt de voors en tegens in kaart.

Nieuws
« Terug naar nieuwsoverzicht

Helder! Cijfers in heldere taal uitleggen. Dat is de kracht van Finovion.
Ook helder: een vast maandelijks abonnement, waarin u zonder extra kosten altijd met telefonische vragen kunt komen.

Meer diensten
Naar boven