Lijfrente of banksparen?

14 mei 2019

Regelmatig wordt de vraag gesteld: Kan ik beter een lijfrente aankopen of gaan banksparen? Wij beantwoorden deze vraag alleen door de overeenkomsten en de verschillen te schetsen.

Overeenkomsten
Met zowel banksparen als lijfrente wordt in bepaalde periode een bedrag op een geblokkeerde rekening gestort waarmee een (aanvullend) pensioen kan worden opgebouwd. De bank of verzekeraar keert dit gespaarde bedrag later in termijnen uit.

Verschillen

  • Een bankspaarproduct wordt bij een bank afgesloten, een lijfrente bij een verzekeraar. Mocht een verzekeraar failliet gaan, dan is er geen garantie dat het opgebouwde tegoed wordt uitgekeerd. Spaartegoeden bij een bank vallen onder het depositogarantiestelsel.
  • Over het banksaldo wordt door de bank rente vergoed. Het rendement over een lijfrente is afhankelijk van het resultaat van de verzekeraar.
  • Bij banksparen is vooraf bepaald in hoeveel jaar het “gespaarde” vermogen wordt uitgekeerd. M.a.w: leef je langer dan de uitkeringsperiode, dan houden de uitkeringen op. Een lijfrente keert de afgesproken bedragen uit tot het moment van overlijden.
  • Bij banksparen hebben de nabestaanden in geval van overlijden recht op het nog openstaande saldo. Overlijden tijdens de uitkeerfase van een lijfrente, levert de nabestaanden geen uitkering op, tenzij er een overlijdensrisicoverzekering werd afgesloten.

Meer informatie? Neem contact op met uw Finovion adviseur. Produktadvies? Neem contact op met een Finovion adviseur met WFT vergunning.

 

Nieuws
« Terug naar nieuwsoverzicht

Helder! Cijfers in heldere taal uitleggen. Dat is de kracht van Finovion.
Ook helder: een vast maandelijks abonnement, waarin u zonder extra kosten altijd met telefonische vragen kunt komen.

Meer diensten
Naar boven