fbpx

BV rechtsvorm

Bij de start van een bedrijf wordt een rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vof of bv, gekozen. Toch is het van belang om regelmatig te evalueren of de gemaakte keuze nog altijd de juiste keuze is. Immers het risico om aansprakelijkheid gesteld worden kan wijzigen en je wilt uiteraard niet teveel belasting betalen.

Bereken je tarief Vraag info aan

Is het verstandig om vanuit een BV of eenmanszaak te ondernemen? Dit is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Het antwoord is niet eenvoudig te geven omdat dit afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie en je eigen voorkeuren. Hieronder zetten we voor je op een rijtje wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een BV en eenmanszaak. Wij hopen zo dat dit je helpt bij het maken van de juiste keuze. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact op met het Finovion kantoor bij je in de regio.

Oprichten van een BV

Om een BV op te richten moet je naar een notaris om een akte van oprichting te laten opstellen. Het bezoeken van de notaris hoeft bij een eenmanszaak niet. Het is bij een eenmanszaak voldoende als je je bedrijf inschrijft in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Eigendom bij een BV

Een BV heeft een directie en aandeelhouders. Je bent standaard de directeur van de BV. Dit wordt directeur-grootaandeelhouder genoemd. Een eenmanszaak heeft één eigenaar. Heb je meerdere eigenaren, dan noemen we dit een vennootschap onder firma.

Wat we voor je kunnen doen

Onze werkwijze

Finiovion Youtube video

Download gratis MKB-boekje

Fiscale tips en
blunders

Download

pdf-download

Belastingen bij een BV

Met een BV betaal je vennootschapsbelasting over je winst en dividendbelasting over de uitkeringen naar privé. Bij een eenmanszaak doe je pas de belastingaangifte over je winst bij je inkomstenbelastingaangifte. De Finovion adviseur kan voor je uitrekenen welke soort rechtsvorm voor jou het meest interessant is als het gaat om belasting besparen.

Administratie bij een BV

De BV vorm heeft meer administratie verplichtingen. Zo moet bij een BV jaarlijks de fiscale stukken worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De grootte van je bedrijf bepaalt aan welke administratie vereisten je moet voldoen. De basis gegevens van de BV administratie moeten minimaal 7 jaar worden bewaard. Deze bewaarplicht geldt ook voor administratie software en bestanden.

Aansprakelijkheid bij een BV

Ondernemers kiezen de BV rechtsvorm om de aansprakelijkheid naar privé uit te sluiten. Is er sprake van wanbeleid in de BV? Dan kan een BV ondernemer in privé aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de BV. De eigenaar van de eenmanszaak is volledig aansprakelijk voor de schulden van zijn bedrijf. Zakelijk schuldeisers kunnen zich daarom richten op je woonhuis en privé bezittingen als de zakelijke bezittingen niet toereikend zijn.

Inzicht in de BV resultaten

De keuze van de BV vorm wordt vaak door ondernemers gemaakt als de complexiteit van het bedrijf toeneemt doordat de omzet toeneemt of er medewerkers in dienst zijn. Bij complexiteit is het van belang dat je continu zicht hebt op je cashflow en resultaat. Finovion zorgt dat je administratie altijd bij is en geeft je toegang tot je eigen financiële dashboard met kengetallen.

Vind een kantoor in je buurt

Of bekijk dit kantoor

Kantorenoverzicht

Veelgestelde vragen

MKB Informatieaanvraag

Ben je op zoek naar een deskundige met ruime kennis van de BV rechtsvorm? Een kantoor dat met je meedenkt over je complete bedrijf? Neem dan vrijblijvend met het Finovion kantoor in je eigen regio contact op door het invullen van onze informatieaanvraag.

9.5/10 bekijk 245 reviews

 

  • Op dit formulier is onze privacyverklaring van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.