fbpx

Wanneer geldt er een 'bijtelling' voor een auto van de zaak?

Iedereen die een auto van de zaak ter beschikking gesteld heeft gekregen krijgt te maken met de ‘bijtelling’. Dit is het bedrag dat bij het salaris wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ ook privé wordt gebruikt. Dit loon wordt via een vast percentage belast, het zogenaamde ‘autokostenforfait’.

 

Het maakt geen verschil of de auto gekocht is of geleaset. De bijtelling wordt bij de werknemer bij het belaste loon geteld. De werknemer draagt hierover loonbelasting en premies af.

Als ondernemer krijg je ook een bijtelling voor het privégebruik van je zakelijke auto als de auto tot het vermogen van de onderneming behoort. In principe komen dan alle autokosten in aftrek op de winst. Gebruik je de auto ook voor privéritten dan wordt de aftrek van de kosten voor een deel gecorrigeerd door een privéonttrekking (de ‘bijtelling’) weer bij de winst te tellen.

Op de bijtelling gelden uitzonderingen en ook geldt er een tegenbewijsregeling. Zo kun je voor vrachtauto’s en motorfietsen ook een soort bijtelling krijgen. Deze bijtelling is dan geen vast percentage, maar is afhankelijk van het werkelijke privégebruik.

Indien je werknemer de auto zelf koopt en je alle autokosten vergoedt (onderhoud, brandstof, verzekering, financieringslasten e.d.). is er fiscaal gezien ook sprake van een door jou ter beschikking gestelde auto. Jouw werknemer krijgt dan een bijtelling voor het privégebruik van de auto, tenzij die vergoeding niet boven de € 0,19 per zakelijke kilometer uitkomt. Een privéleasecontract in combinatie met een mobiliteitsbudget blijft in principe buiten de bijtelling.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het Finovion kantoor bij je in de regio. We helpen je graag verder!

Terug naar nieuwsoverzicht